Architecture

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Project: Riverside House
Architects: Three Sixty Architecture
Location: Christchurch, New Zealand
Area: 3,121 sf
Photographs by: Simon Devitt

Riverside House by Three Sixty Architecture

The Riverside Home is a stellar modern home designed by Three Sixty Architecture in a very desirable area in the town of Christchurch, New Zealand. With just over 3,000 square feet to offer, this home provides an elegant living solution within limited space. Its spaces are simple and uncluttered and all of them have a touch of sunlight.

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House is an elegant and sculptural family haven located on a highly constrained site bounded by two major arterial routes in a desirable corner of Hagley Park. The challenge was to make the most of the site and to fit a large family home into a tight building envelope constrained by river setbacks and a footprint afforded by an original house that occupied the land. Embracing the riverside setting while retaining privacy was a primary concern of the client and project brief.

Our response was to design a simple, uncluttered composition of stacked forms interlinked and cut open to expose the interior spaces to the adjacent river and park views beyond. The ground floor contains kitchen, dining, living areas, garaging and a guest suite. The upper floor contains bedrooms and media room.

Large sliding glass doors open fully to dissolve the boundary between interior and exterior spaces, further reinforced with seamless floor tiling and wall finishes employed continuously between interior and exterior spaces. Terraces flow off the main living areas and lead to a separate garden pavilion containing a swimming pool, spa and change room.

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

The living areas within the house are restrained and minimal. The entire ground floor is open and inter-connected yet does not feel stark or sterile. The kitchen is carefully detailed with a functional cooking area concealed in a separate annex, allowing the occupants to enjoy the primary space without clutter.

The materiality is sophisticated and elegant – burnished concrete render, stone flooring and dark timbers delivering a rich and tactile experience. Subtle separation of forms allows the upper level to float freely over the lower. An elegant detail that gives a lightness to the powerful western elevation.

The design responds to privacy by incorporating a textured mix of screening devices – from dark vertical louvers along the southern and northern facades to softer interior draping intended to shroud and conceal the interior environment without losing the occupant’s relationship to the river and park beyond. Filtered light and shadow created by the first-floor louvers result in a collection of calm and ordered spaces that respond to the tempo of the day and season.

This is a building that celebrates its location and compliments the existing site context and surrounding landscape, yet still provides a comfortable retreat away from a very busy urban environment. Collaborators on this project were Lume Design for interiors, and Outerspace Landscapes.

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

The key design elements that form the sustainability approach to this project are a well-insulated envelope, located and formed to follow best practice passive solar design principles. Riverside house’s orientation was largely dictated by the site geometry however the location of openings along with carefully considered overhangs combine to create a dwelling that reduces overheating in summer while taking full advantage of the lower sun angles in winter.

The entire ground floor is tiled concrete which is activated when the winter sun penetrates the depths of the house, allowing for passive solar gain. The slab is also heated with water pipes that are utilised via an air-to-water heat pump. Vertical louvres enveloping the upper level are positioned to filter sunlight and reduce the overheating of bedroom spaces.

Riverside house meets all the needs of this vibrant family, and while the house ticks the boxes for the fundamentals of sustainable living, it also has a warmth of materiality, connection to context, and a relationship to the landscape that evokes a positive response from its occupants that will be enjoyed for many years to come.

Three Sixty Architecture

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

Riverside House by Three Sixty Architecture in Christchurch, New Zealand

 

Tags: contemporary, home, house, minimalist, modern, New Zealand, pool, riverside house, three sixty architecture

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button